Leertraject

Bijgewerkt: 2024-08-18T07:35:00+01:00

Jong talent voor Natuurdrone-team


Leren door te doen maakt de deelnemers vertrouwd met het gebruik van drones in natuur gerelateerde activiteiten. Het heeft voordelen voor het waarborgen van de veiligheid en de effectiviteit voor de kandidaat drone piloot het team en de mensen en dieren om het drone-team heen:

Voor de kandidaat piloot:

  1. Praktische ervaring: Directe toepassing van theorie in de praktijk.
  2. Snellere leercurve: Hands-on ervaring versnelt het leerproces.
  3. Probleemoplossend vermogen: Ontwikkeling van vaardigheden om onverwachte situaties aan te pakken.
  4. Zelfvertrouwen: Verhoogd zelfvertrouwen door praktische successen.
  5. Aanpassingsvermogen: Beter in staat om zich aan te passen aan verschillende omstandigheden en omgevingen.

Voor het team:

  1. Betere prestaties: Piloten met praktische ervaring leveren vaak betere prestaties.
  2. Minder fouten: Praktische training vermindert de kans op fouten.
  3. Efficiëntie: Snellere en efficiëntere uitvoering van taken.
  4. Kostenbesparing: Minder kans op schade en fouten leidt tot kostenbesparingen.
  5. Betrouwbaarheid: Grotere betrouwbaarheid en consistentie in de uitvoering van taken.

Het patroon in het leerproces wordt je aangeboden zodat je jouw verwachtingen kan managen, de meest succesvolle benadering kunt kiezen en je efficiënt de nodige kennis en vaardigheden aan te leren.

Patroon:

In het ontwikkelen tot een ervaren en goed geoutilleerd natuurdrone-team zit een patroon. Dat patroon kent momenten in het jaar dat het effectief is om de daar vermelde activiteiten te starten. Die activiteiten vragen van jou de minste inspanning om je missie te doen slagen.

De ervaring leert dat om welke activiteit het ook gaat dat de stappen die je gaat nemen telkens gelijk zijn aan de aanvraag, voorbereiding en uitvoering van een missie. De kern is namelijk je wilt iets gaan doen met een drone. Je wilt weten waar en wat om vervolgens te besluiten kan dat. Zo ja het  'vluchtplan' maken. Of dat nu dronepiloot worden is, een training is in september of reekalveren redden in mei. Het is daarom goed de momenten te kennen en de activiteit voor te bereiden. Voordat je het weet is de kans om bijvoorbeeld komend seizoen reekalveren te gaan redden voorbij.

Leertraject Natuurdrone-team

Afbeelding:  Tweejaarlijkse cyclus: Van inspiratie tot realisatie natuurdrone-team

Jouw leerproces kun je aanpassen aan jouw behoeften en jouw beschikbare tijd. Maar je doet het niet alleen. De anderen zitten in hetzelfde patroon. Wel is waar ken je ze nog niet maar zij doen hetzelfde. Misschien kun je het samen doen. 

We stellen voor om periodes van enkele weken tot enkele maanden te plannen, afhankelijk van jouw niveau van voorkennis en wat jij wenst te bereiken.

Leerdoelen natuurdrone: (Handreiking Leertraject Natuurdrone)

Kennis van drone-technologie:
Vertrouwd raken met de basisprincipes van drones, inclusief hun onderdelen, functionaliteit en besturingssystemen. Gaan begrijpen hoe drones werken en hoe ze kunnen worden aangepast voor gebruik in natuur gerelateerde activiteiten.

Wettelijke vereisten:
Op de hoogte zijn van de wettelijke vereisten en beperkingen met betrekking tot het gebruik van drones in natuurlijke omgevingen. Leren over de regelgeving over vlieghoogtes, vliegbeperkingen en vergunningen die nodig kunnen zijn voor bepaalde activiteiten.

Vliegvaardigheden:
Praktische ervaring opdoen met het vliegen van drones. Leren hoe je de drone veilig kunt laten opstijgen, landen en navigeren in verschillende omstandigheden. Hierbij zeker aandacht besteden aan het waarborgen van de veiligheid van de omgeving en het vermijden van mogelijke risico's.

Sensortechnologie:
Kennis opdoen van de verschillende sensoren die beschikbaar zijn voor drones en hoe deze sensoren kunnen worden gebruikt in natuur gerelateerde toepassingen. Dit zal warmtebeeldcamera's omvatten.

Gegevens verzamelen
De relevantie van GNSS-positionering tijdens het gegevens verzamelen met drones leren begrijpen en toepassen.

Gegevensverwerking en -analyse:
Leren hoe je de gegevens die zijn verzameld met behulp van drones kunnen verwerken en analyseren. Inzicht krijgen in het gebruik van softwaretools en -technieken om beelden en gegevens te verwerken, en leren hoe je deze gegevens kan interpreteren voor onderzoek en monitoring.

Ethiek en verantwoordelijkheid:
Bewust worden van de ethische en verantwoordelijkheidsaspecten van het gebruik van drones in natuurlijke omgevingen. Denk daarbij aan privacy kwesties, verstoring van wilde dieren en ecologische gevolgen, en houden aan ethische richtlijnen bij het gebruik van drones.

Lesvormen:
Je kunt voor het leertraject natuurdrone verschillende methode van leren kiezen, waaronder casestudies, groepsdiscussies, praktische vliegoefeningen en theoretische lessen. Voor de begeleiding en lessen kun je het contact zoeken met experts op het gebied van drones, natuurbescherming en gegevensverwerking. Mogelijke benaderingen zijn:

  • Introductie van drones en hun toepassingen in natuurbehoud
  • Wettelijke vereisten en vergunningen voor dronegebruik
  • Veiligheidsprocedures en vliegvaardigheden
  • Sensortechnologie en data verzamelen
  • Gegevensverwerking en -analyse met behulp van softwaretools
  • Ethiek en verantwoordelijkheid bij het gebruik van drones in natuurgebieden
  • Casestudies en praktijkvoorbeelden van dronegebruik in natuur gerelateerde projecten

Waardering:
Om je inspanning aan te tonen is het zaak dat je je laat waarderen. Sommige zijn verplicht en andere scheppen de omstandigheden om een stap verder te zetten in je ontwikkeling.

Deelnemers kunnen worden beoordeeld aan de hand van verschillende evaluatiemethoden, waaronder praktische vliegproeven, theoretische examens en de voltooiing van projecten waarin ze hun dronevaardigheden en gegevensanalysevaardigheden demonstreren. 

Wat betekent dit voor jou?
Bovenstaande is een handreiking voor jouw leertraject Natuurdrone. Je zult hierin leerdoelen uitgangspunten, oefeningen en draaiboeken gaan zoeken. Door deze te verzamelen en er mee aan de slag te gaan werken wij samen aan een landelijk dekkend netwerk van natuurdrones! Heb je daar belangstelling voor dan horen we dat ook graag.

Opmerking:
Het is belangrijk te weten dat de regelgeving en technologie met betrekking tot drones voortdurend evolueren. Het is daarom essentieel om up-to-date te blijven.

Denk je nu: Ik kan en wil dit en opereer in het werkgebied van KcR: Zoek het contact. Meldt je!

Leertraject Natuurdrone-team