- Ontdek de Wereld van Drone-Techniek met Ons!
- Start sezoen en onboarding Natuurdrone-team deelnemers
- Stand van Zaken samenwerkingsovereenkomsten
Ontdek de Wereld van Drone-Techniek met Ons!
Voor de doorgewinterde reekalverenredders is het geen geheim dat hazen het hele jaar door "rammelen" om jongen te krijgen. Drie weken later worden de eerste 'nesten' met jongen geboren. Deze eerste 'nesten' en de trekkende houtsnippen bieden de perfecte gelegenheid om kennis te maken met drone-techniek.
Daarom communiceren we nu effectief en bereiden we doelgerichte activiteiten voor. We hebben drie doelgroepen geïdentificeerd, elk met hun eigen activiteit en doel:
- Nieuwe leden - Kennismaken - Doel: Leuk
- Bestaande teamleden - Seizoensstart - Doel: Inspirerend
- Ervaren team-trekkers - Trainen - Doel: Leerzaam
De verschillende niveaus ontstaan in het leertraject. (zie www.over-reeen.nl/droneteam). Je kunt deze activiteit zelf organiseren of samen met ons.
KcR bereidt zo'n activiteit voor.
- Heb je interesse? Beantwoord dan dit bericht. Laat het ons weten!
- Denk je dat we iemand vergeten zijn of wil je controleren iemand dit bericht heeft ontvangen stuur dit bericht dan door.
ps: Mensen, voor de regio Achterhoek, kunnen zich rechtstreeks aanmelden via www.over-reeen.nl/droneteam/aanmelden.
Samenwerkingsovereenkomsten Aanvragers
Dankzij de inzet van Natuurdrones in de Achterhoek hebben we niet alleen veel ervaring opgedaan met het redden van reekalveren, maar ook met het ondersteunen van aanvragers. Vooral in het zeer natte jaar 2024 bleek hoe cruciaal het is om duidelijke afspraken te maken en de werkwijze na te komen.
In juni hebben we met twee teams maar liefst 48 missies gevlogen en meer dan 200 hectare natuurrijke percelen verkend. Gelukkig is een deel van de verwachte percelen overgeslagen. De beheerders waren er daar van overtuigd dat alle reekalveren konden vluchten.
Deze week hebben we de samenwerking met de lokale beheerders van Natuurmonumenten in het werkgebied rond Vorden besproken en besloten deze voort te zetten. Dit gebied omvat o.a. Gorssel, Dorth, Barchem, Vorden en Hummelo. Natuurmonumenten draagt bij aan de onkosten voor de pachters van hun natuurijke percelen. Dankzij deze aanpak krijgen zij van ons natuur-droneteam voorrang op individuele aanvragers.
4000 Links naar Kennis over Reeën op Orde
Dankzij onze focus op het voorkomen van slachtoffers zouden we bijna vergeten dat de ontwikkelingen rond Natuurdrones voorspoedig verlopen dankzij het delen van kennis via het Kenniscentrum Reeën. Binnen dit centrum organiseren we capaciteit, kennis en middelen op een gestructureerde manier. Deze maand hebben we maar liefst 4000 links naar bronnen voor het Kenniscentrum Reeën geïnventariseerd en verbeterd.
Deze gestructureerde aanpak zorgt ervoor dat de kennis gemakkelijk en prominent beschikbaar is wanneer ernaar gezocht wordt.
Missie: Verbreden en Verjongen met Dronetechniek
Bij Kenniscentrum Reeën (KcR) maken we volop gebruik van mensen die hun sporen hebben verdiend in de maatschappij en hun vrije tijd willen inzetten voor het redden van reeën. Dit is fantastisch, maar we merken ook een afname van mensen in natuurbeheer en dus minder potentiële nieuwe deelnemers. Gelukkig zien we dat mensen die in hun jeugd de waarde van natuur en natuurbeheer hebben leren kennen, bij KcR binnenkomen.
De rode draad in het leven van mensen is vaak een combinatie van liefhebberij, een vak leren, je bestaan zekerstellen en leuke dingen doen. Je bestaan zekerstellen gaat voor veel mensen niet in natuur. Het droneteam van KcR kan wel wat hulp gebruiken om de instroom van nieuwe deelnemers te waarborgen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om kids al vroeg te animeren met de techniek rond natuur(beheer). Een andere groep die we niet mogen vergeten, zijn de jonge mensen in opleiding.
Daarom hebben we contact gezocht met het Zone.college in Doetinchem om aandacht te geven aan het redden van reekalveren met natuurdrones. Twee leden van ons droneteam hebben met een leerkracht en enkele studenten van gedachten mogen wisselen. De belangstelling is er zeker!
Om de drive te tonen, vroegen we de studenten om een demonstratie voor te bereiden door ons een berichtje te sturen. Helaas bleek dit voor de opleiding en de groep studenten een brug te ver. Jammer, want enkele studenten zagen wel het nut en de noodzaak, maar de groep miste de drive om dit te organiseren. Als die drive er is, kunnen we samen het doel en de missie uitwerken en de demonstratie vormgeven.
KcR heeft daarom te kennen gegeven dat mocht er belangstelling zijn om dit verder uit te werken, zij dat graag hoort. Daarnaast biedt het de gelegenheid om een keer mee te gaan of een demo te laten verzorgen. Voorwaarde: Laat je interesse weten, dan gaan we het samen inrichten!
|