Afhandelen aanrijding met ree

Bijgewerkt: 2024-07-26T13:55:00+01:00

“Valwild” verwijst naar alle dieren die in de vrij in de natuur leven en die sterven of gewond raken door een botsing, verdrinking, stroperij, of op natuurlijke wijze (ouderdom, ziekte). Het kan ook specifiek verwijzen naar reeën bijvoorbeeld het ree dat is gestorven als gevolg van koude of ongunstige weersomstandigheden.

Het is over het algemeen verboden om uit de natuur afkomstige dieren die niet eigendom zijn onder je te hebben of te verhandelen.

Het opzettelijk aanrijden van een beschermd dier mag niet. Het is een verboden activiteit volgens de Omgevingswet. Het aldus per ongeluk in bezit nemen van het dier is niet toegestaan. Dus laat het dier, valwild, waar het is!

Er zijn echter bepaalde uitzonderingen en vrijstellingen, bijvoorbeeld voor dieren waar legaal het eigendom van is verkregen in het buitenland of in Nederland door beheer en schadebestrijding, populatiebeheer, jacht of op grond van een ontheffing van gedeputeerde staten van de provincies of jacht.

Het is belangrijk om op te merken dat de afhandeling van valwild zorgvuldig moet worden georganiseerd en gedaan. Vooral omdat er verschillende methoden worden gebruikt in verschillende provincies in Nederland. Het is ook essentieel dat degenen die betrokken zijn bij de afhandeling van valwild, zoals jagers, over de juiste opleiding en verzekering beschikken.

Eén en ander is gereguleerd via de Wet dieren, Omgevingswet en de Aanvullingswet natuur Omgevingswet

Onverminderd artikel 18.1 en artikel 117 van het Wetboek van Strafvordering kan Onze Minister voor … voor dieren, eieren, planten, hout of producten daarvan, onverwijld, maatregelen treffen op kosten van de eigenaar, vervoerder, verhandelaar, importeur of diens gemachtigde als die in strijd met het bepaalde bij of krachtens deze wet binnen het grondgebied van Nederland zijn gebracht. Die maatregelen moeten zijn in overeenstemming met de doeleinden van het CITES-verdrag.

Die Minister kan beslissen dat levende dieren, behorend tot een in het wild levende soort die van nature in Nederland voorkomt en waarvan kan worden aangenomen dat zij zich in de natuur kunnen handhaven, in hun natuurlijke leefomgeving in vrijheid worden gesteld, op kosten van de eigenaar of van degene die deze dieren onder zich heeft.

Heikel punt is dan het eigendom.

Net zoals bij het regelen van schade door een botsing met een dier, moet de situatie eerst juridisch bepaald worden, aangezien eigendomsrechten de afhandeling dicteren.

Het opzettelijk aanrijden van een beschermd dier is namelijk verboden en wordt beschouwd als een illegale activiteit onder de Omgevingswet. Het per ongeluk in bezit nemen van zo'n dier is eveneens niet toegestaan. Verder is vastgesteld dat een dier dat schijnbaar niemand toebehoort, alleen vervoerd mag worden door transporteurs die hiervoor een vrijstelling hebben.

Het is daarom belangrijk dat slachtoffers van wildaanrijdingen snel worden opgespoord en deskundig bijgestaan. Deze deskundige hulp omvat het veiligstellen van de situatie rondom het voertuig en de bestuurder, en het lokaliseren en eventueel verlossen van het dier uit zijn lijden. Dit kan worden uitgevoerd door een daarvoor aangewezen persoon eventueel geholpen door een gespecialiseerd nazoekteam. De aangewezen persoon noemen we valwildverlofhouder. Zo'n nazoekteam bestaat uit een daarvoor gekwalificeerde zweethond en begeleider met speciale autorisatie.

Afbeelding: Ree slachtoffer aanrijding


Dus laat het dier waar het is. En:

  • Zorg voor veiligheid van jezelf en anderen.
  • Bel de politie ( tel. 0900 88 44 )
  • Ga het dier niet achtervolgen of zoeken.
  • Handel rustig en terughoudend.
  • De politie verbind je met deskundigen, bijv. de valwildverlofhouder
  • De verlofhouder handelt de wildaanrijding verder af
  • De materiële gevolgen regel je later!

De wildaanrijding afhandelen

De melding van de aanrijding of het gevonden valwild wordt gedaan bij de meldkamer van de politie in de betreffende regio. Deze melding helpt ook om verdachte omstandigheden rondom het valwild of de aanrijdingen te voorkomen.

Er van uitgaande dat een dier niet met opzet is aangereden wordt een wildaanrijding beoordeeld door een valwildverlofhouder. De politie verbindt je met zo'n valwildverlofhouder. Die valwildverlofhouder is een deskundige persoon met een ontheffing van gedeputeerde staten en andere betrokken instanties om situaties met mogelijk valwild af te handelen. Die persoon kan passend bij de situatie omgaan met zieke en gewonde dieren of de juiste hulp inroepen. Onderdeel daarvan is het vervoer van deze dieren naar de opvangcentra of het euthanaseren ervan.

Voorbeeld — Gewond ree
Je hebt een melding gedaan van een aanrijding met een ree. De valwildverlofhouder signaleert dat het dier gewond is. Deze vermoedt dat het dier nog te redden is. Hij vraagt afstand te nemen van de plek of om te helpen. Voorzichtig legt deze het dier in het voertuig en gaat ermee naar de dierenarts. dat mag omdat in de ontheffing de vrijstelling is geregeld dat de valwildverlofhouder het ree zelf mag vervoeren naar de dierenarts, mist hij dit voor het vervoer meldt bij de politie en hiervoor toestemming heeft of krijgt van diezelfde politie.

Voorbeeld – Levensbedreigend gewond ree
Je hebt een melding gedaan van een aanrijding met een ree. De valwildverlofhouder concludeert dat het dier levensbedreigend gewond is. Deze vermoedt dat het ree de (interne) verwondingen niet overleeft en ondraaglijk lijdt. Hij vraagt afstand te nemen van de plek om het dier uit diens lijden te verlossen, te doden. In de ontheffing is de vrijstelling geregeld dat de valwildverlofhouder het ree mag doden met in de ontheffing vermeldt middel.

Het geheel van voorzieningen die valwildverlofhouders beschikbaar hebben om meldingen van valwild af te handelen noemen we valwildregeling.

Afbeelding: Aangereden ree en voertuig na aanrijding


Provincies zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van faunabeleid. In diverse provincies is bepaald dat, voordat een niet geoorloofde handeling met een beschermd dier plaatsvindt, de politie in kennis moet worden gesteld. Daarna zorgt de meldkamer dat valwildverlofhouders ter plaatse komen en de situatie afhandelen. Zo'n werkwijze noemen wij valwildregeling.

Dat er in ons land 12 provincies zijn, betekent ook 12 verschillende regelingen voor valwild. Dit kan op de grenzen van provincies en politieregio's leiden tot verschillen in aanpak en onnodige inspanningen en kosten. Echter, in de praktijk blijkt dit geen probleem te zijn. De werkwijzen worden steeds meer op elkaar afgestemd, inclusief gebiedsspecifieke oplossingen.

Historie

De valwildregelingen zijn het gevolg van de vele verkeersongevallen met reeën en andere grote diersoorten die in de politieregio Noord- en Oost Gelderland plaatsvonden. Regelmatig zijn deze ongevallen bij de politie gemeld. Tegelijkertijd maar onafhankelijk hebben de boswachters, BOA's, jachtopzichters, terreinbeheerders of dierenambulance medewerkers de slachtoffers waaronder mensen en dieren geholpen. Door het meer en meer centraal bij de politie melden en het lokaal versnipperd helpen is het niet mogelijk geweest om adequaat op te treden en inzicht te krijgen in de problematiek. Dat is veroorzaakt door wettelijk belemmeringen zoals:

  • De betrokkenen heeft geen bevoegdheid om handelingen met beschermde dieren uit te voeren.
  • De jager/jachtopzichter is niet altijd bevoegd om zijn wapens op de plek van de aanrijding voorhanden te hebben of te gebruiken.
  • De politieagent mag het dienstwapen niet gebruiken om een beschermd dier te doden.
  • De dierenambulance-medewerker is niet bevoegd om beschermde inheemse dieren te vervoeren.

Dit heeft tot gevolg gehad dat ook de schade niet gedekt werd door verzekeringen of fondsen.

De valwildregelingen brengen duidelijkheid binnen wettelijke kaders.

Cookies instellen