Het ree, Capreolus capreolus, is een klein soort hert in Nederland. Het dier leeft in de natuur zoals een egel en een patrijs.

Op de pagina's van de website over-reeen.nl beschrijft Kenniscentrum Reeën hoe het dier er uit ziet, het uiterlijk, het gedrag en de zintuigen. Maar ook met welke andere diersoorten het ree verwant is, hoe de populatie zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld en natuurlijk de leefomgeving. Tenslotte en eigenlijk het belangrijkst is in het Kenniscentrum Reeën verzameld hoe wij met vrij levende grote dieren samenleven en wat daarbij speelt.

Het ree is ambassadeur voor, hoog gewaardeerde, natuur. De schijnbare aaibaarheid en het bambi-effect maken dat het ree hoog op de wensenlijst van de gemiddelde natuurbezoeker staat. Het ree 'straalt' als het ware, hoge natuurwaarde uit.

Het lijkt een wonder dat ondanks de uitbreidende samenleving, de reeënpopulatie zich kan handhaven. Dat is het niet! Het is een samenloop van omstandigheden, veroorzaakt door de wijze waarop wij samenleven met reeën.

Tekening: ReeënEr is geen andere diersoort die de afgelopen eeuwen zo intensief beschermd en bejaagd als het ree. De combinatie van beide heeft er toe bijgedragen dat er steeds voldoende leefomgeving was voor de overblijvende reeën, het leefgebied op dit moment groter wordt en er meer reeën zijn. Dat heeft gevolgen bijvoorbeeld voor plant- en diersoorten. Zo heeft de wolf, die reeën eet, zich weer in Nederland kunnen vestigen. Maar ook geeft het tragische confrontaties tussen reeën en mensen bijvoorbeeld in het verkeer of tijdens het maaien van het gras waarin reekalveren liggen.

Nu mensen meer van de natuur af komen te staan en de populatie reeën uitbreid moeten de kennis en de vaardigheden die in de loop der tijd zijn ontstaan, zich op een moderne manier verspreiden. Dat is de basis voor Kenniscentrum Reeën en de website over-reeen.nl.

We geven u graag in overweging ons een bijdrage te schenken

U kunt uw bijdrage overmaken op bankrekeningnummer
NL88 RBRB 0706 6041 64
t.n.v. Kenniscentrum Reeën te Vorden
of via
PayPal, de veilige en complete manier van online betalen.

Share


www.over-reeen.nl
0575-556717
Prins Clauslaan 6
7251 AS te Vorden, Nederland

ContactTwitterFacebook
Bank: NL88 RBRB 0706 6041 64
KvK-nr: 58588892

Logo Kenniscentrum Reeën

Cookies instellen