Het piepende geluid van een opegewonden ree na bootsen noemt men fiepen. Dit komt doordat je door op de zijkant van een blad te blazen het piepende geluid van een ree kunt nabootsen.

Dat geluid van het ree kun je ook nabootsen met een instrument; de fiep. Met een beetje geluk komt er een reebok, een reegeit of een reekalf op je af. Dat succes is afhankelijk van de manier waarop je het geluid maakt.

Als je het fiepen goed beheerst kun je reeën tot op enkele meters afstand bij je krijgen. Om de grondbeginselen van het fiepen onder de knie te krijgen is het nodig om de geluiden die reeën maken te kennen en na te kunnen bootsen. Dat herkennen kan met behulp van opnames van reeën in combinatie met de betekenis van zo'n geluid.

In het begin van je fiep-carrière kan het lang duren voordat je een ree weet te verleiden. De dieren kunnen naar mate ze ouder worden steeds beter het namaak geluid van het echte geluid onderscheiden. En de reeën zullen als je het niet goed doet vluchten, doorgaan waar ze mee bezig zijn of rond gaan kijken. Maak je een keer een verkeerde toon dan is er geen man overboord.

Belangrijke omstandigheden bij het fiepen van reeën zijn absolute rust, geen beweging en rekening houden met de wind. De wind moet naar je toe blazen. Daarnaast moet je weten wanneer reeën welke geluiden gebruiken. 

Voor het fiepen van reeën in de paartijd geldt: Hoe warmer, hoe beter. Bij de hogere temperaturen is de meeste bronst-activiteit. Echt top zijn de eerste en laatste paar uren bij daglicht. 

Het is ook belangrijk dat je denkt aan je camouflage en bescherming. In al het enthousiasme kan een reebok namelijk dwars door de struiken heen jou, als nep-ree, proberen te verjagen. Je klonk namelijk als een geduchte concurrent! Als je gaat fiepen neem je een inklapbaar stoeltje van camouflage doek mee, doet je camouflage handschoenen aan en maak je gebruik van een gezichtsmasker. Je bespeelt je lokinstrument en bootst het vegen van het gewei tegen de takken van een struik na en wacht vervolgens, onbeweeglijk, af.

ps. Het effect van fiepen kan ook op een andere manier ontstaan. Dan kan er 'zomaar' een ree in je achtertuin staan.

Cookies instellen