Wij zijn hier pas komen wonen en hoewel de vorige bewoners ons al verteld hadden dat er af en toe reeën in de tuin liepen, hebben we dat ook zelf mogen zien. Ik ben zeer voorzichtig om overlast voor de reeën te voorkomen. De lokale jager is geweest om zijn afdracht te overhandigen. (Welke we geweigerd hebben). Moet ik een jager toestemming verlenen om te jagen op reeën?
Je bent niet verplicht een jager toe te staan om het beheer van reeën voor de provincie uit te voeren op jouw grond.
Als je het wel toestaat mag de jager jouw grond meerekenen bij het gebied waarop het beheer wordt uitgevoerd. De omvang en ligging van het gebied bepalen of de jager het populatiebeheer met het geweer mag uitvoeren. Je geeft deze toestemming in de vorm van een grondgebruikersverklaring. In deze verklaring beschrijf je wat wel en niet mag op jouw grond. Je kunt deze verklaring voor een door jou te bepalen termijn opstellen. Wij adviseren je om de verklaring in overeenstemming met het seizoen en de vergunning van de provincie op te stellen.
Naast het jagen op beschermde soorten, waarbij de jager de overheid helpt, bestaat er ook het jagen op wild. Een jager kan het zakelijk recht om te jagen op wild pachten of huren. Jagen op wild betreft het doden of het doen van pogingen daartoe van in de wet genoemde vijf soorten (houtduif, wilde eend, konijn, fazant en haas) binnen de daarvoor ingestelde periode. De jager is verplicht te zorgen voor een redelijke stand van deze dieren. Wat dat precies betekent, is hier te ver om uit te leggen. Een dergelijk contract blijft geldig ook na overdracht van het eigendomsrecht. Zo'n contract kan zes of twaalf jaar geldig zijn. Ook als je dat niet zou willen, heeft de jager gedurende die contractperiode het recht om op jouw grond te jagen. Dit recht was onderdeel van de eigendomoverdracht. Dus je kunt de jager de jacht op wild niet ontzeggen, tenzij deze de pacht niet betaalt.
Buiten de vastgestelde periode vallen de als wild benoemde soorten niet onder wild maar onder de beschermde diersoorten. De jager heeft dan een grondgebruikersverklaring van jou nodig, zoals eerder beschreven en voor het afschot van wilde eend, fazant en haas een ontheffing voor het afschot. Dit geldt niet voor konijn en houtduif omdat deze op een landelijke vrijstellingslijst staan ter bestrijding van schade.
Zie de Omgevingswet