Foto: Stand Kenniscentrum Reeën tijdens klimaatfestival Op Morgen (2019), gemeente Bronckhorst

Kenniscentrum Reeën

Bijgewerkt: 2025-01-03T10:15:00+01:00

Natuurbeheer is zo veelomvattend dat we elkaar hard nodig hebben om de effectiviteit ervan te vergroten

Elk ree dat wordt waargenomen is een kans om mensen te betrekken bij natuur en natuurbeheer en kennis uit te wisselen met de 32 miljoen Nederlandstalige Europeanen.

Elk ree fungeert als een ambassadeur voor duurzaam natuurbeheer.

Al meer dan 400.000 jaar overleven reeën onder diverse omstandigheden, wat ons waardevolle lessen leert. In de 20e eeuw is de reeënpopulatie in Nederland aanzienlijk gegroeid. De manier waarop reeën tussen mensen leven en hoe wij met hen samenleven, maakt hen tot uitstekende vertegenwoordigers van natuurbeheer.

Afbeelding: Samenleven met reeën

Boodschap Jac. P. Thijsse, 1946: "Laat ons vooral nooit vergeten, dat natuur- en landschapsbescherming geen stokpaardje zijn van een klein aantal hedonisten of wetenschappelijke ijveraars, maar een streven naar een levensvervulling voor iedereen en in het bijzonder een redding voor allen, die geboren en getogen zijn in de sombere buurten van de ouderwetse grote steden."

Mensen hebben natuur hard nodig. Die natuur wordt meer en meer door ons beïnvloed. Tegelijkertijd weten steeds minder mensen wat natuurbeheer inhoudt en komen mensen hard in aanraking met natuur. Dit komt tot uiting in een aanrijding met een ree.

De deelnemers in het Kenniscentrum Reeën richten zich op het bevorderen van een samenleving van mens en natuur, Reeën fungeren daarin als ambassadeurs voor duurzaam natuurbeheer.

Het Kenniscentrum verzamelt en verspreidt kennis over reeën en hun leefomstandigheden en het biedt praktische hulpmiddelen aan natuurbeheerders en beleidsmakers.
Door middel van educatieve speerpunten en een netwerk van vrijwilligers betrekt het Kenniscentrum de samenleving actief bij de bescherming van reeën.
Het adviseert en ondersteunt overheden, beheerders en onderzoekers die rekening houden met natuur bij het uitvoeren van activiteiten in de fysieke leefomgeving.
Het stimuleert en faciliteert daardoor de samenwerking en de dialoog tussen partijen. En het voert projecten uit zoals het redden van reekalveren met natuurdrones, het beheren van landschapselementen en het registreren van zwarte reeën.
Maar bovenal helpt het Kenniscentrum bij het omgaan met natuur.

Stel je voor dat het Kenniscentrum Reeën in 2030 een plek is waar iedereen die van natuur houdt, kan bijdragen aan het behoud van een leefomgeving voor mensen en reeën. Met eenvoudige en praktische hulpmiddelen worden wij, natuurliefhebbers en beleidsmakers direct betrokken bij het beschermen van de leefomgeving en deze prachtige dieren.

In dit centrum werken wij samen met lokale gemeenschappen aan interactieve informatievoorzieningen om praktisch kennis uit te wisselen. In sessies leren natuurliefhebbers hoe ze hun leefomgeving en die van reeën kunnen monitoren, hun leefgebieden kunnen verbeteren en bedreigingen kunnen verminderen. Beleidsmakers ontvangen dan bijvoorbeeld duidelijke en begrijpelijke aanbevelingen, gebaseerd op de nieuwste inzichten, om effectieve maatregelen te kunnen nemen. Onze middelen zijn ontworpen om iedereen te betrekken, van kinderen tot volwassenen.

Door de voorzieningen kunnen mensen leren over het gedrag van reeën en hoe ze kunnen helpen bij de bescherming van hun leefomstandigheden. Aldoende ontstaan er netwerken van natuurliefhebbers die bijvoorbeeld regelmatig patrouilleren in de leefomgeving en helpen bij het verzamelen van gegevens of het voorkomen van slachtoffers door menselijke activiteiten.

Overheden, bedrijven en sponsors worden aangemoedigd om bij te dragen aan onze projecten door middel van duidelijke en meetbare doelen. Hun steun wordt erkend door middel van publiciteit en branding, wat hun imago als maatschappelijk verantwoordelijke onderneming versterkt.

Door deze praktische en holistische benadering* zorgen we ervoor dat iedereen, ongeacht hun achtergrond of expertise, een rol kan spelen in het behoud van een leefbare omgeving voor reeën. Samen bouwen we aan een toekomst waarin mens en natuur in harmonie samenleven met reeën als trotse ambassadeurs van duurzaam natuurbeheer.

* Een holistische benadering betekent dat je naar het geheel kijkt in plaats van naar afzonderlijke onderdelen. Het gaat erom alle aspecten van een situatie, probleem of systeem in overweging te nemen en te begrijpen hoe deze met elkaar verbonden zijn. In het geval van het Kenniscentrum betekent dit dat de deelnemers zich niet alleen focussen op de bescherming van reeën, maar ook op de bredere context, zoals de leefomgeving, de betrokkenheid van de gemeenschap, educatie, en samenwerking met beleidsmakers en bedrijven.

Cookies instellen