Om te beginnen

Bijgewerkt: 2025-02-02T10:15:00+01:00

Welkom bij het leertraject Natuurdrone(-team). Je bevindt je in de fase: Om te beginnen. Deze fase is één van de hoofdlijnen waarin we dieper ingaan op het inzetten van drones voor natuurbehoud.

Hoofdlijnen van het leertraject Natuurdrone:

Je hebt de ambitie om zelf of voor een organisatie dronevluchten uit te voeren, maar je hebt vragen.

KcR krijgt vooral de volgende vragen:

  • Ik zie vooral drone piloten met A1,A3, A2, is dat een vereiste?
  • Hoe vaak zal je globaal worden ingezet als piloot?
  • Kan je alleen als piloot aktief zijn of moet je ook een waarnemer etc in de buurt hebben?
  • Ik heb een drone zonder warmtecamera, verzorgen jullie de benodigde drones?
  • Zijn er kosten verbonden aan de opleiding?
  • Waar vindt de opleiding plaats en met welke frequentie?
  • Is er een vergoeding per inzet, bv voor reiskosten?

Bij zonsopkomst reekalveren opsporen met natuurdrone: Om te beginnen


Ik zie vooral drone piloten met A1,A3, A2, is dat een vereiste?

Ja, het hebben van de A1/A3 en vaak ook de A2 certificeringen is een vereiste voor het vliegen met een drone in de natuur, afhankelijk van het gewicht en de specifieke omstandigheden van de vlucht.

A1/A3 certificering: Deze is vereist voor drones zwaarder dan 250 gram. Je moet een online training volgen en een kennistest afleggen bij een erkende vliegschool.

A2 certificering: Deze is nodig als je in opdracht van anderen vliegt en hun belangen beschermd. Maar bijvoorbeeld ook omdat je dichter bij mensen wilt vliegen dan toegestaan onder de A1/A3 regels. Dit vereist een aanvullende kennistest en praktische zelfopleiding.

Specific certificering/goedkeuring: Reekalveren leven ook in niet open luchtruim of worden gered met niet juist gecertificeerde drones.  Dan dienen specifieke maatregelen te worden genomen om de risico's in te schaten en maatregelen te nemen. Daardoor kan het zijn dat jij aanvullende certificeringen of goedkeuringen nodig hebt. Dat is afhankelijk van de lokale regelgeving en de organisatie waaronder of waarvoor je werkt.

Hoe vaak zal je globaal worden ingezet als piloot?

De frequentie van inzet als natuurdrone-piloot, een missie, kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het seizoen, de specifieke behoeften van de aanvrager en de beschikbaarheid van piloten. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

Projecten en opdrachten: De frequentie kan afhangen van specifieke projecten of opdrachten die worden uitgevoerd door de aanvrager bijvoorbeeld een natuurbeschermende organisaties. Sommige projecten kunnen daarom intensieve inzet en toewijding vereisen over de afgesproken periode terwijl andere meer sporadisch zijn.

Seizoensgebonden: Tijdens het voortplantingsseizoen van februari tot juli vinden vaak weersafhankelijk activiteiten plaats in het landschap zoals maaien. Dat veroorzaakt dat er op zo'n moment meer vraag is naar drone-inzet om reekalveren en andere dieren te beschermen. Dit kan betekenen dat je in het voorjaar, weersafhankelijk, wordt gevraagd.

Beschikbaarheid van piloten: Als er een beperkt aantal getrainde piloten beschikbaar is, kan dit betekenen dat je vaker wordt opgeroepen om te vliegen.

Gemiddeld kun je verwachten dat je in het voorjaar in de aanloop naar de drukke periodes voor meerdere keren in één week je inzet gevraagd wordt. Buiten het voorjaar en in de rustige periode kan dat minder frequent zijn.

Kan je alleen als piloot aktief zijn of moet je ook een waarnemer etc in de buurt hebben?

Als natuurdrone-piloot is het vaak een wettelijke vereiste om een waarnemer naast je te hebben. De piloot dient namelijk te allen tijde drone in het zicht te houden. Een waarnemer helpt de piloot door potentieel gevaar en invloeden te signaleren. De waarnemer is vooral belangrijk voor de veiligheid. Dat doet deze door de omgeving van de drone goed in de gaten te houden. Onder invloeden vallen ook de beelden van de drone en het opbasis daarvan laten lokaliseren. De waarnemer moet daarom altijd zicht hebben op de drone en in contact blijven met de piloot.

Ik heb een drone zonder warmtecamera, verzorgen jullie de benodigde drones?

Als je geen drone met een warmtebeeldsensor hebt, is het mogelijk dat een daarvoor geoutilleerde drone-exploitant van jouw kennis en vaardigheden gebruik gaat maken. En jou faciliteert door de benodigde middelen waaronder de drone en of warmtebeeld sensoren in bruikleen te geven.

Als vrijwilliger die dronevluchten uitvoert voor het opsporen van reekalveren, zijn er dan wel enkele belangrijke vereisten en verantwoordelijkheden:

Opleiding en certificering:  Verwacht wordt dat je aantoont de nodige drone-opleidingen en certificeringen te hebben, zoals A1/A3 en hoogstwaarschijnnlijk A2, afhankelijk van de specifieke eisen van de organisatie.

Beschikbaarheid: Verwacht wordt dat je beschikbaar bent tijdens de piekperiodes, zoals het broedseizoen en de maaitijd, wanneer er meer vraag is naar dronevluchten.

Veiligheid en regelgeving: Je moet bekend zijn met en jezelf op de hoogte stellen van de veiligheidsvoorschriften en de regelgeving met betrekking tot dronevluchten in jouw regio. Dit omvat bijvoorbeeld het hebben van een waarnemer tijdens de vluchten.

Technische vaardigheden: Je moet in staat zijn om de drone en de warmtebeeldcamera effectief te bedienen en de beelden te laten analyseren om reekalveren te detecteren.

Samenwerking: Je moet goed kunnen samenwerken met andere vrijwilligers en medewerkers van de organisatie. Dit kan ook betekenen dat je de apparatuur in bruikleen krijgt en deze op een verantwoorde manier moet beheren en gebruiken.

Flexibiliteit: Je moet flexibel zijn in je inzet en bereid zijn om op korte termijn beschikbaar te zijn voor missies.

Zijn er kosten verbonden aan de opleiding?
Dit varieerd afhankelijk van de benodigde kennis en vaardigheden. Vaak zijn er kosten verbonden aan gespecialiseerde opleidingen. Soms worden deze gesubsidieerd. De opleidingen die tenminste verplicht zijn zijn de algemene drone opleidingen A1/A3 en A2 voor de Open Categorie vluchten. Om daarnaast ook in gebieden met beperkingen te mogen vliegen zijn kennis en vaardigheden van de Specific categorie en daarbinnen STS01 en STS02 nodig. De kosten kunnen daarom variëren van €0 tot € 4000 en daarnaast de bijdrage die jij levert aan de natuurdrone-inzet.

A1/A3 en/of A2-opleiding:
Er zijn verschillende partijen waar je een A1/A3 of A2 drone-opleiding kunt volgen. Hier zijn enkele opties:
Drone Flight Academy : Deze biedt een tweedaagse opleiding aan voor zowel A1/A3 als A2. De opleidingen vinden plaats in Katwijk (EHVB) of Twente (EHTW) en kost 900 euro excl. BTW en examen.
Dutch Drone Academy : Deze biedt een online cursus voor het EU Vliegbewijs Basis (A1/A3) aan. excl. BTW en examen
DroneLand Academy : Hier kun je opleidingen volgen voor de Open Categorie (A1/A3 & A2) excl. BTW en examen..

Het examen kost 29,95 euro incl. BTW.

Specific-opleiding:
De Specific drone-opleiding kun je onder andere volgen bij:
Drone Flight Academy : Deze biedt opleidingen aan voor de Specific Category op Katwijk (EHVB) en op Twente (EHTW). Ze bieden zowel de DronePilot Advanced Light als de DronePilot Advanced opleidingen aan.
Dutch Drone Academy : Deze biedt uitgebreide opleidingen aan voor de Specific Category, inclusief theorie- en praktijktraining. De opleidingen vinden plaats in Den Haag.
DroneLand Academy : Deze biedt opleidingen aan voor de Specific Category in Almere en kan ook trainingen op locatie verzorgen.
BriskSky-ACEG : Deze organiseert maandelijkse klassikale sessies op verschillende locaties in België, waaronder de luchthaven van Antwerpen.

Verdere specialisatie
Naast het drone vliegen zijn er ook specialisaties om buiten het zicht van de dronepiloot te vliegen (BVLOS) en/of om contact te onderhoudenmet andere luchtruim gebruikers (RT). De Specific drone-opleiding voor BVLOS (Beyond Visual Line of Sight) en RT (Radio Telephony) worden o.a. aangeboden:
Drone Flight Academy : Deze biedt opleidingen - Opleiding voor de Specific Category: **3.500 euro** excl. BTW.
Drone Class : Deze biedt Basisopleiding specifieke categorie met (B)VLOS praktijk aan voor BVLOS operaties en RT-opleidingen. Ze hebben een landelijke trainingslocatie waar je zowel korte als lange BVLOS vluchten kunt oefenen.  De kosten zijn modulair opgebouwd. Het praktijkgedeelte VLOS is de basis, daarna volgt BVLOS (operatiebereik ≤ 1 km). Je kunt optioneel RT erbij bestellen.
Dutch Drone Academy : Deze biedt de Remote Pilot Complete Training aan: Deze zeer uitgebreide specific categorie opleiding kost ongeveer 2.000 euro en is inclusief BVLOS en RT. Daarnaast bieden zij standaard praktijktraining aan: 2,5 uur voor 249 euro excl. BTW⁴. De trainingen vinden plaats in Den Haag¹.
DroneLand Academy : Deze biedt opleidingen aan voor zowel de Open als de Specific Category. De exacte locaties kunnen variëren, maar ze hebben meerdere trainingslocaties in Nederland.

Bronnen:
Heb ik een vliegbewijs nodig om met een drone te vliegen?
Dutch Drone Academy - EU vliegbewijs basis A1 A3.
Dutch Drone Academy - DDA PRO - Maatwerkopleidingen voor remote pilots in de EASA Specific category.
Drone Class - Opleidingen.
Drone Class - Wat is het EU Dronebewijs?
Drone Class - Basis specifieke categorie met (B)VLOS praktijk.
Drone Class - BVLOS opleidingen.
DroneLand Academy - Drone opleiding?
Drone Flight Academy - EU Dronebewijs A1/A3.
Drone Flight Academy - EU Dronebewijs.
Drone Flight Academy - Specific-categorie.
Aeres Drone - Specific
Specific endorsement modules - Drone .....
BriskSky-ACEG - Professioneel Dronepiloot SPECIFIC.
DroneHouse.nl - SPECIFIC-CATEGORIE.

Locatie en frequentie van de opleiding: De locatie en frequentie kunnen verschillen en is afhankelijk van de opleiding.

A1/A3 en/of A2-opleiding:
Voor de A1/A3 opleiding volg je meestal een onlinetraining in je eigen tempo en leg je een kennistest af bij een erkende vliegschool. De gemiddelde studieduur is ongeveer 8 tot 12 uur.

De frequentie van de opleidingen kan dus flexibel zijn, afhankelijk van je eigen beschikbaarheid en de specifieke cursusstructuur van de aanbieder.

Specific-opleiding:
De frequentie van de Specific drone-opleidingen kan variëren afhankelijk van de aanbieder. De opleiding is eenmalig en de kennis wordt na enkele jaren bijgeschoold.

De opleidingen zijn bedoeld voor kandidaten die al in het bezit zijn van de A1/A3 en A2 certificaten

De duur van de opleiding varieert naar behoefte van een 3-daagse opleiding tot een 5-daagse opleiding. Die daarnaast ongeveer 20 uur zelfstudie theorie vraagt en 10 uur begeleide praktijktraining. Een deel van deze training kan ook onder begeleiding in de eigen praktijk worden uitgevoerd.

Is er een vergoeding per inzet, bv voor reiskosten?
Ja, er kan een vergoeding zijn voor de inzet als natuurdrone-piloot, inclusief reiskosten. Het is belangrijk om deze vergoedingen af te stemmen met de organisatie waarvoor je werkt, zodat je duidelijkheid hebt over de specifieke afspraken en vergoedingen.

Enkele details:
Vrijwilligersvergoeding: Als vrijwilliger kun je een vergoeding ontvangen voor je inzet. In 2024 is de maximale vergoeding **€ 5,50 per uur** voor vrijwilligers van 21 jaar en ouder, met een maximum van **€ 210 per maand** en **€ 2.100 per jaar**.¹

Reiskostenvergoeding: Je kunt ook een vergoeding krijgen voor de gemaakte reiskosten. Deze vergoeding mag kostendekkend zijn en kan meer bedragen dan de grens van **€ 0,23 per kilometer** die voor werknemers in loondienst geldt.²

Maar: Het is belangrijk om deze vergoedingen vooraf af te stemmen met de organisatie waarvoor je je inzet. Zodat je duidelijkheid hebt over de specifieke afspraken en vergoedingen.

¹: Belastingdienst - Vergoeding voor inzet en voor kosten
²: Belastingdienst - Vergoeding voor gemaakte kosten

Jouw ambitie om reekalveren te beschermen met behulp van drones toont een diepgaande passie voor de natuur en het welzijn van dieren. Een natuurdrone-team is een prachtig voorbeeld van hoe technologie en natuurbehoud hand in hand kunnen gaan.

Door de vragen en antwoorden over opleidingen en certificeringen te lezen heb je laten zien dat je bereid bent om te leren en je vaardigheden te verbeteren. Dit is een waardevolle eigenschap die je ver zal brengen in elke onderneming.

Het pad dat je overweegt te bewandelen als natuurdrone-piloot is niet alleen technisch uitdagend, maar ook enorm lonend. Je draagt bij aan het behoud van onze prachtige natuur en helpt dieren in nood. Blijf nieuwsgierig, blijf leren, en blijf je inzetten voor de natuur. Jouw ambitie en inspanningen maken een verschil!

Als je nog vragen hebt of verdere hulp nodig hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen. Dat kan via https://www.over-reeen.nl/contact.

Al eerder hebben wij geschreven dat wij leerden door te doen. Eerst reekalveren redden en toen daarbij de natuurdrone inzetten. Jij wilt dat ook graag. Je woont mogelijk niet in het werkgebied van drone-team Kenniscentrum Reeën. Dan is je uitdaging in je omgeving de aansluiting te zoeken en de verbinding te creëren tussen mensen die nesten en/of jongedieren zoals reekalveren willen redden of die drones willen gaan inzetten bijvoorbeeld voor vliegen in luchtruim boven natuur.

Voor de drone-inzet stellen we voor dat jij jouw plek in het leertraject bepaald en prioriteiten gaat stellen.

Veel succes met je toekomstige avonturen als lid van een natuurdrone-team! 🌿🚁

Cookies instellen