Bijgewerkt: 2024-07-19T16:05:00+01:00
Er zijn maar weinig mensen die het geluid van een ree herkennen. Jazeker, reeën maken geluiden. We herkennen het schelden, klagen en fiepen. Soms zijn we bij een bosje of een struweel en schrikken we van een geluid dat lijkt op de blaf van een hond, het schelden van een ree. Dat wordt veroorzaakt doordat het dier brekende takjes en schurende bladeren hoort en zich opwindt over deze mogelijke indringer. Van opwinding begint het te schelden. Dat schelden van het ree lijkt op het blaffen van een hond. De reebok en de reegeit stoten dit geluid uit als zij iets bijzonders vernemen zonder dit te herkennen. Het korte blaffende geluid wordt uitgestoten in het leefgebied, vermoedelijk om vreemde reeën te waarschuwen; kom niet dichterbij. Herkent het ree de oorzaak van de storing dan verdwijnt het vaak zonder geluid. Is het een rivaal dan volgt vaak onderling imponeer gedrag.
Het fiepen en klagen is een min of meer piepend geluid dat ontstaat doordat de adem door een samengeperste opening wordt geperst. Het fiepen en klagen maakt andere reeën nieuwsgierig of alert. Op sommige momenten is het fiepen zo hoog dat het slecht voor mensen te horen is. Het fiepende geluid wordt in de paartijd uitgestoten door de opgewonden reegeit als ze door de reebok wordt gedreven. De hoogte van de toon is verschillend. Over het algemeen is het hoe lager de toon hoe ouder.
Het lagen van een reekalf is luid en paniekerig fiepen en hoor je als reekalveren gevangen worden, klem komen te zitten of hun moeder kwijt zijn bijv. als gevolg van een verkeersongeval. Het nabootsen van deze geluiden door mensen wordt ook "fiepen" genoemd. Dat kan door een blad van bijvoorbeeld riet tussen de kootjes van je duimen te klemmen en daarop te blazen. De fiep is een instrument dat de geluiden uitstoot. Alleen de gebruikers die de juiste toon op het goede moment toepassen kunnen met de fiep reeën lokken. Maar let op: Wordt de fiep verkeerd gebruikt, dan maakt deze de reeën angstig en heel voorzichtig.