Icoon: Vreemdmaken

Reekalveren redden

Bijgewerkt: 2024-08-05T07:35:00+01:00

  1. Organiseer voorkomen slachtoffers activiteiten of werken in een faunarijk landschap (missie)
  2. Ga in overleg met de beheerder, grondgebruiker, maaier en/of eigenaar (een maand voor de activiteiten)
  3. Verbind grondgebruikers met deskundigen en vrijwilligers
  4. Stem het werk af:
  • Waar: Percelen in kaart brengen en routes uitstippelen
  • Wat: Bijvoorbeeld reekalveren redden)
  • Hoe: Bijvoorbeeld hotspotdetectie, veiligstellen en/of vreemdmaken
  • Wanneer: Moment van maaien aangeven

Of zoek deskundigen in je naaste omgeving om te werken aan een faunarijk landschap.

Folder: Natuurdrone
Folder: Voorkom slachtoffers maaien
Poster: Voorkom slachtoffers maaien
 

Missie: Voorkom maaislachtoffers!

Als in april, mei en juni de temperaturen oplopen krijgen reeën hun kalveren.

afbeelding: Reekalf in lang gras


De reegeit en het reekalf komen dagelijks maar gedurende een korte tijd bij elkaar. In de tussentijd verstopt het reekalf zich en ligt te wachten op wat komen gaat. Het jonge dier vertrouwt daarbij op de schutkleuren en het weinig afgeven van geuren.

Reekalveren leren al in enkele uren zich te drukken voor gevaar. Na een korte vlucht proberen de jonge reeën zich aan de aandacht van de belager te onttrekken. In een reflex laten ze zich vallen en drukken zich tegen de aarde. Hierdoor laten ze een zeer klein geurspoor achter en kost het predatoren veel moeite om de geur van het reekalf van de geur van de reegeit te onderscheiden.

Als het gras rijp wordt om gemaaid te worden liggen de reekalveren daar graag in. De reekalveren liggen dan soms tientallen meters uit elkaar. Omdat het dier zich ook in te maaien gras drukt loopt het een groot risico slachtoffer te worden van de maaimachine. Zelfs als het dier wel vlucht bijvoorbeeld omdat het al wat ouder is kan het zich toch drukken. Plotseling is deze dan verdwenen. Het gevaar, de maaidood, is dan niet weg. Daarom is het belangrijk het dier goed na te kijken.

Reekalveren zijn niet de enige slachtoffers van maaien van hooiland. Als u meer wilt lezen over de effecten van de manier van maaien op de fauna raden we u aan Wiessen ernteprocessen und die wirkung auf die fauna te lezen.

Help om slachtoffers maaien te voorkomen

Kijk de video: Voorkom maaislachtoffers
https://www.over-reeen.nl/Portals/0/afbeeldingen/video/voorkom_maaislachtoffers_800.jpg
https://www.over-reeen.nl/Portals/0/video/wel_en_wee_ree.mp4
Op initiatief van J.Brinkman en H. van der Wal ontstane film over praktische manier om slachtoffers bij maaien hooigras te voorkomen.
Geproduceerd door: D.Bulten
Gesteund door regio Achterhoek Vereniging Het Ree

2007-05-12T00:00:01+01:00

Omgevingswet

De Omgevingswet beschermt de fysieke leefomgeving en richt zich op omstandigheden en soorten dieren en planten. En onderscheid daarin nadelige gevolgen en aanzienlijke nadelige gevolge. De Wet stelt daarover:

  • Een ieder draagt voldoende zorg voor de fysieke leefomgeving (Incl. Flora en Fauna).
    1. Het is verboden een activiteit te verrichten of na te laten als door het verrichten of nalaten daarvan aanzienlijke nadelige gevolgen voor de fysieke leefomgeving ontstaan of dreigen te ontstaan.

en

  • Een ieder die redelijkerwijs kan vermoeden dat zijn activiteit nadelige gevolgen kan hebben voor de fysieke leefomgeving (omstandigheden en/of soorten) is verplicht:
    • alle maatregelen te nemen die redelijkerwijs van hem kunnen worden gevraagd om die gevolgen te voorkome
    • voor zover die gevolgen niet kunnen worden voorkomen: die gevolgen zoveel mogelijk te beperken of ongedaan te maken,
    • als die gevolgen onvoldoende kunnen worden beperkt: die activiteit achterwege te laten voor zover dat redelijkerwijs kan worden gevraagd.

Dat doet u door in het te maaien gebied de bedreigde dieren op te sporen, in veiligheid te brengen en het teruggaan in het perceel te voorkomen bijvoorbeeld door vreemd te maken en/of het gebied van binnen naar buiten te maaien!! De combinatie van opsporen, veiligstellen, vreemd maken en of van binnen naar nuiten maaien beperkt het aantal dieren die in het te bewerken deel van het perceel zijn tijdens de werkzaamheden.

Beter iets doen dan niets doen.

In het wild levende dieren opsporen en in veiligheid brengen is alleen toegestaan als er op korte termijn een bedreiging plaatsvindt! Op korte termijn is bijvoorbeeld als de volgende dag het lange gras gemaaid wordt. Om daarbij slachtoffers te voorkomen worden de dieren opgespoord, in veiligheid gebracht en voorkomen dat de dieren het perceel weer ingaan.

Het helpt als bekend is waar zich reeën ophouden en dan in het bijzonder het gedrag van de reegeiten. In de eerste weken bewaakt en 'verdedigt' de reegeit de reekalveren. Bijvoorbeeld zie je dan dat een reegeit opvallend, open en bloot, blijft staan. Ze lijkt het gevaar te negeren en benadert zelfs aanwezige honden. Hier kan al in de weken voor het maaien op worden gelet. Heb je de indruk dat een reegeit zich 'laat' zien dan is dat een teken om extra alert te zijn op reekalveren in het perceel.

Voor het opsporen van dieren is het opsporen van nesten, eieren en dieren met sensoren ontwikkeld. De sensoren zijn aan de machine of een drone bevestigd. De drone of machine ziet met de warmtebeeldsensor de hotspots. Die vormen een aanwijzing voor de verblijfplaats van een dier.

Schets van warmtebeeldsensoren aan machine die nog te bewerken strook op reekalveren of andere dieren afzoeken.

Deze methode maakt het inmiddels mogelijk om de locaties vast te leggen en de medewerker te informeren dat een hotspot is gevonden. Waardoor deze kan worden veiliggesteld door vastzetten of in veiligheid brengen. De dieren kunnen worden vastgezet om te voorkomen dat deze zich verplaatsen of teruggaan in het te maaien perceel. Vastzetten doe je bijvoorbeeld onder een grote mand of boodschappenkrat.

Als je het reekalf in veiligheid wilt gaan brengen bedenk dan vooraf waar je vermoed dat de reegeit is. In die richting kun je dan het reekalf wegleggen. Dat hoeft niet precies. De gehoorafstand reegeit tot reekalf is wel 150  meter. Bedenk wel dat als de reekalveren al wat groter zijn deze onmiddellijk terug willen gaan in de hun vertrouwde omgeving!

Laat je niet weerhouden!
Het in veiligheid brengen geeft enorm veel stress en geeft voor de reegeit storende geuren af. Toch wordt slechts één op de vier (25%) van de in veiligheid gebrachte reekalveren door de moeder verstoten. Dit percentage nog veel lager worden als je zorgt dat de jonge dieren door de reegeit herkend worden. Die kans neemt aanzienlijk toe als de geur van het reekalf minder storend is. Daar kun jij bij helpen.

Zorg dat het dier zo min mogelijk met vreemde voorwerpen in aanraking komt.
Draag tijdens het opsporen en in veiligheid brengen van wilde dieren geen nieuwe, net gewassen handschoenen maar gebruik min of meer vergeten handschoenen, dozen, zakken en ander gereedschap. Dat ontstaat als deze buiten de verpakking in de buitenlucht worden bewaard. Daarnaast pluk voordat je het reekalf oppakt lang gras of bladeren en zorg dat deze tussen het dier en de hulpmiddelen, u, komen tijdens het oppakken en in veiligheid brengen! Als de dieren in veiligheid zijn gebracht kan direct met het maaien worden begonnen. Vaak lukt dat niet en ontstaat het risico dat de dieren teruglopen in het te maaien perceel.

Wij zelf zijn inmiddels dol op vastzetten onder een mand, er omheen maaien en dat de maaier het reekalf vrijlaat na het maaien.

Daar waar niet met drones mag worden gevlogen kan met vrijwilligers de percelen worden afgezocht. Helaas worden dan niet alle reekalveren gevonden.

Natuurdrone team redt reekalveren


Er zullen altijd dieren in de maaimachine omkomen. Maar we kunnen het aantal slachtoffers beperken.

Los van het gemak waarmee GPS helpt om van Binnen naar Buiten te maaien is het mogelijk om de locaties van de met de natuurdrone gevonden verblijfplaatsen door te geven aan de bestuurders en zelfs aansturing van de machines.

Daardoor kan de bestuurder en/of de machine reageren op de te onvangen verblijfplaats. Zo kan die locatie ook gebruikt worden om om het nest of dier te werken en het desgewenst in veiligheid te brengen.

Wilt u meer weten over deze techniek. Wij informeren u graag.

Maai niet de randen!

Ga naar het midden van het perceel

Afbeelding: Eenvoudig wildwaarschuwingssysteem

Maai van binnen naar buiten

Afbeelding: Maai van binnen naar buiten

Maai daarna de randen

Afbeelding: Maai, Tenslotte, randen en overhoeken

Tip: Gebruik je GPS!

Het stuurt nauwkeurig aan en voorkomt nodeloos over het gewas rijden!

Maak het de dieren niet moeilijk!

Afbeelding: Maak het de dieren niet moeilijk!

Vreemdmaken is het plaatsen van voorwerpen zoals plasticzakken aan stokken, in een te bewerken perceel met als doel de dieren uit het te maaien perceel te houden. Het beeld bestond en werd gedeeld dat vreemdmaken de aanwezige dieren van het te maaien perceel verdrijft en daar weg houdt. Dat is na jarenlange combinatie van de twee technieken controleren ontkracht. Het is niet waar er sneuvelen wel reekalveren. De afstand tussen de fladderzakken of piepers lijkt daarin bepalend te zijn. Plaats deze verder als 30 mtr. uit elkaar.

De reegeit en de reekalveren zullen niet graag in een gebied gaan liggen als zij nerveus worden van vreemde signalen bijvoorbeeld geluiden en geuren. Zij zullen zich verplaatsen waar zij zich wel veilig voelen.

Slachtoffers van het te maaien perceel kun je dus ook voorkomen door vreemd te maken. Vreemd maken is het onaantrekkelijk maken van een gebied voor wilde dieren door het plaatsen van voorwerpen zoals flapperende zakken aan stokken in het te bewerken perceel vreemde signalen.

Let op: Vreemd maken van een perceel zonder dat het vooraf goed wordt afgezocht naar mogelijke slachtoffers sluit de aanwezige jonge dieren soms in!

Voorkom de wisse dood voor reekalveren

Deze waarschuwing vloeit voort uit één van onze missies met de natuurdrone waarin wij een schoolvoorbeeld van vreemdmaken tegen kwamen.

Afbeelding: Plaatsen fladderzakken


Het schoolvoorbeeld:

Het Kenniscentrum Reeën is gevraagd om met de natuurdrone reekalveren op te sporen. Het betreft een gebied beheerd door een familie met twee dochters met als achtergrond diergeneeskunde. Op grond van de theorie van het vreemd maken en aangespoord door een boswachter is de avond voor het maaien het perceel vreemd gemaakt. Daarbij is één reekalf gevonden. De familie heeft daarop besloten tot een praktijktoets; het reekalf te laten liggen om te zien of het reekalf ’s nachts zou verdwijnen.

De daarop volgende ochtend heeft het team in eerste instantie een reegeit gezien die zich ‘zenuwachtig’ en opzichtig bij de perceelgrens ophield en later het reekalf gevonden! Het vreemdmaken had niet gewerkt. Sterker nog: Het team heeft in het perceel nog twee reekalveren gevonden. Geen wonder dat de reegeit 'zenuwachtig' is geweest. Zowel de familie als het drone-team zijn ontzettend blij met deze ervaring en dat het perceel alsnog met de natuurdrone is afgezocht.

Inmiddels zijn er nog veel meer van dit soort ervaringen. Als Kenniscentrum Reeën adviseren we dringend: Maak het perceel pas vreemd na het opsporen en veiligstellen van de jonge dieren.

Klik en kijk de video: Vreemdmaken met fladderzak
https://www.over-reeen.nl/portals/0/afbeeldingen/video/fladderzak_1080.jpg
https://www.over-reeen.nl/Portals/0/video/Fladderzak.mp4
Geproduceerd door: Herzo van der Wal, Kenniscentrum Reeën
2018-04-27T00:00:00+01:00

Cookies instellen