Nederland is goed voor reeën
Tachtig jaar geleden kwam het ree in Nederland vooral voor in de bosrijke streken op de hogere zandgronden in het oosten en midden van ons land. Het viel net als konijn en haas onder het wild.
Het ree past zich snel aan naar de leefomstandigheden en wordt daarbij geholpen door regels. Met de bescherming door de jachtwet (1954) is het aantal reeën dan ook snel toegenomen. Niet zo zeer in de dichtheid maar wel heeft deze soort zich sterk over het land verspreid.
Verspreiding in kaart: 1960
Verspreiding in kaart: 2003
De soort weet goed te profiteren van de regels rond populatiebeheer (jagen) en de veranderingen in het beheer van bos, infrastructuur en natuur. De reeën komen nu verspreid over alle provincies van Nederland voor en voelen zich inmiddels onder andere thuis in het noordelijk zeekleigebied van Groningen, in de veenweidegebieden in Friesland, in het natte elzenbroekbos in de kop van Overijssel en in de akkerbouwgebieden in Flevoland en Zeeland. Daarnaast is het ree in de duinen een bekende verschijning. Kortom, we treffen dit dier in een grote variatie van leefomstandigheden aan.
Met het regelen van het natuurbeheer per leefgebied ziet de toekomst er goed uit voor het ree.