Wie de berichten van boswachters volgt ziet treurigmakende foto's voorbijkomen van gewonde en dode zwangere reegeiten of reekalfjes. De dieren zijn vaak het slachtoffer van loslopende honden.
In de vrijwel dagelijkse berichten op Sociale media als Twitter en Facebook staan de dode reekalfjes met beetwonden, reegeiten die net voor of tijdens het kalven door een hond gedood worden. Daarom geven we aandacht aan dit soort incidenten, want ze staan voor de boswachter niet op zich. Diverse boswachters melden bijvoorbeeld dat in hun werkgebied jaarlijks een aantal keren met zekerheid te zeggen is dat het omkomen van een gevonden ree veroorzaakt is door een loslopende hond. En dat zijn alleen nog maar de gevallen die gevonden worden.
Enkele boswachters die ook BOA (Buitengewoon Opsporingsambtenaar) zijn, waren getuige van zo'n drama met een ree. Hier volgt het verslag: Van een afstandje zag ik twee loslopende honden een ree opjagen, net zo lang tot ze in een raster terechtkwam. Daar begonnen ze met zijn tweetjes aan haar poten te trekken. Ik ben er heen gehold en heb de honden van haar afgeschopt. De dames bij wie de honden hoorden waren meteen verdwenen, maar wat had ik hen graag op de bon geslingerd! Dan zit je daar met een gewond, gillend dier in totale paniek. De verwondingen waren zo erg dat ik de hulp moest inroepen van iemand die het dier kon en mocht doden. Het enige wat je dan nog kunt doen is iets over haar ogen, hoofd, leggen. Maar wat duurt een kwartier dan lang. Zulk gekrijs blijft je je hele leven bij!"
Honden gaan van nature achter de reeën aan, dat kun je hen niet kwalijk nemen. Wij maken mensen bewust van het effect dat huisdier hebben op hun omgeving, en dus op de verantwoordelijkheid die zij hebben. Daaronder valt het anderen wijzen op de noodzaak de dieren onder controle te houden. Te voorkomen dat de eigenaren en de door hen gehouden dieren de natuur belasten. Bedenk dat je je huisdier niet los mag laten vliegen, lopen tenzij in een daarvoor aangewezen gebied of met ontheffing voor het verstoren van de natuur. Wordt een gehouden dier op loslopen of op jagen betrapt, dan wacht de eigenaar - zeker in het voorjaar - een fikse boete. Om de incidenten met loslopende honden te voorkomen, werken Buitengewone Opsporingsambtenaren (BOA's) samen en treden zij streng op tegen de eigenaren. Zo maken zij bijvoorbeeld processen-verbaal op.
BOETE: De boetes voor de begeleiders van een loslopende hond bedraagt variëren tussen 90 en 150 euro. Zodra een hond achter een ree aanzit, valt het onder ongeoorloofd jagen, stroperij, met de daarbij behorende boetes. Die kunnen oplopen tot meer dan 400 euro.