Icoon: Natuurdrone inzetten

Droneteam

Bijgewerkt: 2024-10-02T07:35:00+01:00

Een (natuur)droneteam is voor KcR een combinatie van gecertificeerde vliegers en deskundige vrijwilligers met de juiste middelen. Zo'n droneteam opereert over het algemeen tot op een afstand van circa tien kilometer vanuit de standplaats van de drone-piloten. Op dit moment Vorden en Doetinchem in de Achterhoek.

Eén van de lessen die het team heeft geleerd is dat het ontwikkelen tot een ervaren en goed geoutilleerd natuurdroneteam tweejaar duurt. Die ontwikkeling kent momenten in het jaar dat activiteiten starten. Elke activiteit heeft een doel. De combinatie van doel en activiteit noemen we een missie.

Het gaat erom die momenten te kennen en de acties voor te bereiden als je een droneteam wilt vormen. Want voordat je het weet is de kans om reekalveren te redden voorbij.

Klik hier en duik direct in de ontwikkeling tot een natuurdrone-team

Op hoofdlijnen bestaat het leertraject Natuurdrone uit:

Zo ja -> Go:

Icoon: Natuurdrone-team


Onze droneteams opereren over het algemeen tot op een afstand van circa 10 kilometer vanuit de standplaats van de drone-piloten. Op dit moment Vorden en Doetinchem in de Achterhoek.

Wil je ons team inzetten? Klik dan op de envelop en stel je vraag.

Klik hier om contact met ons op te nemen.


Voor inzet van een natuurdrone verder dan 10 kilometer van Vorden of Doetinchem verwijzen we jou graag naar andere droneteams.

Resultaten drone-teams KcR

Samenhang Kenniscentrum Reeën en Natuurdronenetwerk Nederland


Kenniscentrum Reeën (KcR) heeft in 2012 de potentie van drones met warmtedetectie ontdekt: Die gaan helpen slachtoffers van werkzaamheden in de natuur voorkomen. Sindsdien streeft KcR naar de inzet van natuurdrones.

In 2016 heeft KcR daarom een praktijktest georganiseerd. Het resultaat was aanleiding om in 2017 de bijeenkomst “Drones redden reeën en andere dieren” te organiseren. Tijdens die bijeenkomst is het besluit genomen om zelf een natuurdrone-team te leveren, de kennis en ervaring te delen en de Natuurdrones op de Kaart te zetten.

Inmiddels is Kenniscentrum Reeën een drone-exploitant en heeft één team met meerdere piloten operationeel die mooie en interessante resultaten met de natuurdrone behalen. Het centrum deelt daarnaast de kennis voor mensen die graag willen leren door te doen. Meer en meer worden we geconfronteerd met uitzonderlijke situaties. Om een veilige werkwijze te vinden werken we met een Operationeel Handboek zoals dat voor Specific vluchten wordt gevraagd. Je kunt bij Specific-operaties denken aan vliegen in een gecontroleerd of normaal verboden luchtruim of met een niet correct gecertificeerde drone. Maar ook aan voor natuur bijzondere omstandigheden zoals vliegen in N2000-gebied.

In 2021 heeft de toenemende vraag geleid tot:

NatuurdroneNetwerk Nederland

Maaislachtoffers voorkomen
Natuurinclusief werken
Robuuste natuur
Biodiversiteit
Nesten zoeken
Reekalveren redden
Het oog voor de natuur


Icoon: Natuurdrone redt reeën

Van reekalfjes redden naar natuur-inclusief werken in het landschap
voor
robuuste natuur en biodiversiteit

Afbeelding: Trekkers en partners in project Een natuurdrone voor Vorden e.o.


Bedankt
Meedenkers en mee doeners zoals Provincie Gelderland, Stichting DiNaMo Fonds, WBE IJssel-Oost, Gemeente Bronckhorst, DronExpert, Prowild, Beheereenheden Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer in de Achterhoek en al die mensen die de moeite nemen om ons te vragen bij hen te helpen maaislachtoffers te voorkomen.

Jullie steun heeft het mogelijk gemaakt dat wij in het wild levende dieren opsporen met een natuurdrone.

Cookies instellen