Kenniscentrum Reeën

Bijgewerkt: 2024-11-10T13:05:00+01:00

Natuurbeheer is zo veelomvattend dat we elkaar hard nodig hebben om de effectiviteit ervan te vergroten.

Kenniscentrum Reeën (KcR) biedt kennis over natuurbeheer met als ambassadeur het ree.

Het doel is beschreven in de Statuten als:

  • Het vergaren en verspreiden van kennis over reeën en het behoud en het beheer van hun leefomgeving.
  • Het verrichten van alle verdere handelingen, die met het bovenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.

Drijfveer
Boodschap Jac. P. Thijsse, 1946: "Laat ons vooral nooit vergeten, dat natuur- en landschapsbescherming geen stokpaardje zijn van een klein aantal hedonisten of wetenschappelijke ijveraars, maar een streven naar een levensvervulling voor iedereen en in het bijzonder een redding voor allen, die geboren en getogen zijn in de sombere buurten van de ouderwetse grote steden."

Mensen hebben natuur hard nodig. Die natuur wordt meer en meer door ons beïnvloed. Tegelijkertijd weten steeds minder mensen wat natuurbeheer inhoudt en komen mensen hard in aanraking met natuur. Hit komt tot uiting in een aanrijding met een ree.

KcR is gestart in 2007 en meer en meer een bron van informatie en ervaring. Waar staat KcR in het landschap van natuurbeschermen en -beheren en wat de toegevoegde waarde?

Waar staat KcR in het landschap van natuurbeschermen en -beheren anno 2023:
Stichting Kenniscentrum Reeën is een instantie die kennis vergaart en verspreidt over reeën, hun leefomgeving en hun beheer. Het adviseert en ondersteunt overheden, beheerders, onderzoekers en belanghebbenden bij het maken van beleid en het uitvoeren van maatregelen die rekening houden met natuur en dus de leefomstandigheden van reeën. Het stimuleert en faciliteert ook de samenwerking en de dialoog tussen de partijen die verbonden zijn door reeën. En het voert projecten uit, zoals het redden van reekalveren met natuurdrones, het beheren van landschapselementen en het registreren van zwarte reeën.

Stichting Kenniscentrum Reeën kan helpen bij het beantwoorden van vragen over reeën en hun leefomgeving. Het kan uitleggen hoe reeën leven, wat ze nodig hebben, hoe ze reageren op mensen en hoe ze ons helpen bij natuurbeheer. Het kan ook informeren over de problemen die reeën tegenkomen, zoals aanrijdingen, predatie en verlies van habitat. Kenniscentrum Reeën kan ook laten zien hoe reeën worden beschermd en worden gemonitord met innovatieve methoden.

Foto: Stand Kenniscentrum Reeën tijdens klimaatfestival Op Morgen (2019), gemeente Bronckhorst

Elk ree is een ambassadeur voor duurzaam omgaan met de natuur.

Het ree overleeft al ruim 400.000 jaar, vaak onder extreme omstandigheden. Daar kunnen wij als mensen van leren. In de 20e eeuw heeft de soort zich in Nederland weer enorm uitgebreid. De wijze waarop het ree tussen de mensen leeft en hoe wij met reeën samenleven maakt het ree tot een prachtige vertegenwoordiger voor omgaan met natuur.

Elk ree dat wordt gezien, is een kans om mensen te betrekken bij natuur en natuurbeheer. Zo'n moment is de gelegenheid om ervaringen en kennis te delen. Dat doen we eerst met jou. Eén van de 32 miljoen Nederlands sprekende Europeanen.

Het ree is ambassadeur voor het omgaan met natuur.

voor Natuurbeschermers en Beleidsmakers

Stel je voor dat het Kenniscentrum Reeën in 2030 een plek is waar iedereen die van natuur houdt, kan bijdragen aan het behoud van een leefomgeving voor mensen met reeën. Dankzij eenvoudige en praktische hulpmiddelen worden natuurbeschermers en beleidsmakers direct betrokken bij het beschermen van de leefomgeving en deze prachtige dieren.

In deze toekomst werken we samen met lokale gemeenschappen om praktische workshops en trainingen te geven. Deze sessies leren natuurbeschermers hoe ze hun leefomgeving en die van reeën kunnen monitoren, hun leefgebieden kunnen verbeteren en bedreigingen door activiteiten in hun leefomgeving zoals stroperij kunnen verminderen. Beleidsmakers krijgen duidelijke en begrijpelijke rapporten en aanbevelingen, gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten, om effectieve maatregelen te kunnen nemen.

Onze educatieve programma's zijn ontworpen om iedereen te betrekken, van kinderen tot volwassenen. Door middel van interactieve informatievoorzieningen kunnen mensen leren over het gedrag van reeën en hoe ze kunnen helpen bij hun bescherming. We hebben daarvoor een netwerk van vrijwilligers gefaciliteerd. Bijvoorbeeld: Die ‘patrouilleren’ regelmatig in de fysieke leefomgeving en helpen bij het verzamelen van gegevens of voorkomen slachtoffers van activiteiten.

Overheden, bedrijven en sponsors worden aangemoedigd om bij te dragen aan onze projecten door middel van duidelijke en meetbare doelen. Hun steun wordt erkend door middel van publiciteit en branding, wat hun imago als maatschappelijk verantwoordelijke onderneming versterkt.

Door deze praktische benadering kunnen we ervoor zorgen dat iedereen, ongeacht hun achtergrond of expertise, een rol kan spelen in het behoud van een ook voor reeën leefbare omgeving. Samen bouwen we aan een toekomst waarin mens en natuur in harmonie samenleven.

Missie

Het Kenniscentrum Reeën streeft ernaar om tegen 2030 een centrale rol te spelen in het bevorderen van een harmonieuze samenleving tussen mens en natuur, met een speciale focus op reeën. We voorzien natuurbeschermers en beleidsmakers van praktische hulpmiddelen om direct bij te dragen aan het behoud van de leefomgeving van reeën. Door middel van educatieve programma’s en een netwerk van vrijwilligers betrekken we de gemeenschap actief bij de bescherming van deze prachtige dieren.

Onze huidige doelen zijn: a. Het vergaren en verspreiden van kennis over reeën en het behoud en beheer van hun leefomgeving. b. Het verrichten van alle verdere handelingen die met het bovenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn. (Naar: Statuten KcR)

Deze doelen zijn geïntegreerd in onze missie en vormen de kern van ons werk om een duurzame toekomst voor reeën en hun leefgebieden te waarborgen.

Het doel van Kenniscentrum Reeën wordt bereikt door:

  • Het verbinden van mensen voor beheer van onze leefomgeving en die van reeën
  • Het verzamelen en ontsluiten van kennis over reeën en hun leefomgeving
  • Het stimuleren, initiëren en begeleiden van onderzoek naar reeën en hun leefomgeving
  • Het initiëren, begeleiden en uitvoeren van projecten.

Wij worden gesteund door voortrekkers in het beheer van natuur en reeën. In die mensen herkennen wij dat zij hun hart en passie verbonden hebben aan natuur en techniek. Het zijn mensen die zich bewust zijn van het belang om samen te werken en daarvoor activiteiten ondernemen. Vooral om te zorgen dat reeën in heel Nederland voor kunnen komen.

Afbeelding: Samenleven met reeën
Cookies instellen